Yeni cankurtaran talimatı ile yeni kurallar ve yaptırımlar geldi.
Havuz, su parkı, sahil ve kıyı işletmelerinin uyması gereken kurallar ve denetimi
. Her türlü havuz, su parkı, sahil ve kıyı işletmelerinde sadece TSSF cankurtaran belgeli cankurtaranlar görevlendirilir.
( Bu madde zaten uygulanmaktaydı fakat halk eğitim merkezleri tarafından bu tarz kuslar düzenlenip belgelendirilmek istendi bunun önü kesilmiş oldu. )
. İşletmeler cankurtaranı başka bir görevde çalıştıramaz.
( Bu madde ile barmen , housekeeping , meydancı , işletme sahibi , teknik servis elemanı vs… gibi kişilere cankurtaranlık yaptırılmaktaydı denetlemelerde belge gösteriliyor fakat kişinin cankurtaranlık mesleğini icra etmediği biliniyordu Önceki cankurtaran talimattındaki açıklık giderilmiş olup artık işletme sadece cankurtaran olarak görevlendirilecek ve cankurtaranlık yapacaktır.)
. Havuzda, derinlik fark etmeksizin her bir havuz için asgari bir, büyük havuzlarda her 500 m2 için asgari iki bronz cankurtaran olmak üzere, risk yönetim planına uygun sayıda cankurtaran bulundurulması zorunludur.
( Bu madde ile Bizim havuzumuz 1.20 bize cankurtaran gerekmiyor diyen bazı işletmelere cevap niteliğinde olmuş derinlik fark etmeksizin denilerek bu açıklık giderilmiştir. )
(4) Kaydırak bulunan havuzlarda, kontrolü birbirinden bağımsız her kaydırak için, gönderen ve karşılayan olmak üzere en az iki bronz cankurtaran bulundurulması zorunludur.
( bu madde ile işletmeler tesislerinde göstermelik olarak 1 tane cankurtaran bulunduruyorlardı…
(5) Plajlarda, plaj kullanım kurallarını içeren uyarı panoları üzerinde belirtilen saatler arasında, motorlu ve motorsuz yapılan su sporları aktivitelerinden arındırılmış her 200 (ikiyüz) metrelik yüzmeye uygun sahil şeridi için en az iki gümüş cankurtaran ve her cankurtaran kulesi için bir gümüş cankurtaran olmak üzere risk yönetim planına uygun sayıda ve yerde cankurtaran bulundurulması zorunludur.
(6) En az 10 Bronz ve/veya Gümüş cankurtaran çalıştırmak zorunda olan havuz, su parkı, sahil ve kıyı işletmeleri, cankurtaranların yönetiminden sorumlu olacak en az bir Altın cankurtaran bulundurmak zorundadır.
(7) Cankurtaranların sorumluluk alanları, emniyet şeridi oluşturulmuş kontrollü yüzme alanlarıdır. Bu alanların dışında kalan yerlerde gerçekleşecek boğulma vakalarında cankurtaran sorumlu tutulamaz. Cankurtaranın kazaya müdahale için sorumlu oldukları mesafe, cankurtaran eğitim müfredatında yer alan yüzme mesafesi ve süreleri baz alınarak, yüzerek 3 dk içinde ulaşabildikleri mesafedir.
(8) Emniyet şeridi oluşturulmuş kontrollü yüzme alanlarının, açığa doğru emniyet şeridinin dışında kalan yerlerde gerçekleşen boğulma vakalarında veya diğer acil durumlarda, motorlu kurtarma botu ya da jet ski ile olaya müdahale edilmelidir.
(9) Federasyon denetim görevlileri, havuz, sahil ve kıyı işletmelerinin bu Talimattaki koşul ve usulleri yerine getirip getirmediğini ve/veya çalışan cankurtaranları denetleyebilir. Denetlemelerde, Yönetmeliğe ve bu Talimata aykırı durumlar tutanakla tespit edilir ve Yönetmelikteki ve bu Talimattaki yaptırımlar uygulanır.